geschiedenis

Print

Geschiedenis

Historie Ajax

Ajax is in 1910 opgericht en tot 1980 een familiebedrijf geweest, drie generaties van de familie De Boer hebben gedurende deze periode het bedrijf geleid. In 1910 werd begonnen met de levering van pakkingen en rubber slangen voor de scheepvaart, enkele jaren daarna ging het bedrijf ook isolatiewerk aan boord van schepen uitvoeren.
 
De naam Ajax deed in 1920 intrede, het bedrijf wilde het pakket uitbreiden met brandweermaterialen en gezien enkele leden van de familie De Boer destijds voor de Amsterdamse voetbalclub speelden, werd een link al snel gelegd. Want de kracht die de Griekse god Ajax uitstraalt, vond men zeer passend voor het pakket brandblusmaterialen.
 
Het bedrijf groeide gestaag en naast brandweermaterialen in de vorm van kleine blusmiddelen begon Ajax de Boer - zoals het destijds heette - ook zelf brandweervoertuigen met volledige inrichting en bepakking te bouwen. Ajax had destijds twee carrosserie werkplaatsen gespecialiseerd in het bouwen van diverse type blus- en reddingsvoertuigen. Per jaar werden tientallen brandweervoertuigen voor zowel de Nederlandse als de buitenlandse markt in eigen beheer gebouwd.
 
Ook op het gebied van de brandbeveiliging aan boord van schepen heeft Ajax zijn sporen verdiend. Zo werden er niet alleen schepen beveiligd met brandbestrijdingsinstallaties, maar leverde Ajax ook apparatuur voor blusboten.
 
In 2008 worden Ajax Brandbeveiliging en Chubb Flame Control samen onder één dak gebracht waardoor vooral de positie op het gebied van kleine blusmiddelen wordt versterkt. Naast levering van blusmiddelen, branddetectie- en brandbestrijdings-systemen en het onderhoud hierop, verzorgde Ajax-Chubb o.a. BHV-, VCA- en REOB opleidingen voor duizenden cursisten per jaar hetgeen tot op de dag van vandaag nog steeds gebeurt.
 
 

Van Lips Chubb Electronics naar Ajax Chubb Varel in een notendop

Lips Chubb Electronics is ooit ontstaan vanuit Lips Safes. Lips Safes ontwikkelde een geldautomaat voor de banken en een betaalautomaat ten behoeve van tankstations. Het bedrijf verkocht al 70 jaar kluizen (oprichting in 1899) en het was meer dan logisch dat hier een stukje elektronica aan gekoppeld ging worden. In die tijd (1968-1970) waren ze hun tijd ver vooruit. Helaas bleken beide ontwikkelingen geen succesnummers.
De geldautomaten gaven soms wat meer ”briefjes” uit en de betaalautomaten die op proef draaiden bij een paar tankstations in het hoge Noorden van ons land, waren ook niet succesvol. Ze gaven veel storingen en als de servicemonteur net terug was in Dordrecht, was de volgende storing in Meppel alweer een feit.
 
In 1971 ontstond Lips Chubb Electronics, vlak ervoor was Lips overgenomen door het Engelse Chubb. Op dat moment werd er landelijk gewerkt vanuit Dordrecht. In de portiersloge aan de Merwedestraat ontstond toen de meldkamer waarop diverse bankkantoren werden aangesloten en van waaruit de bedrijfsbrandweer van Lips werd aangestuurd. Op deze 1e meldkamer kwamen uiteindelijk een paar honderd aansluitingen te zitten waarbij de klantgegevens met behulp van een kaartenbak werden opgezocht. Later is deze meldkamer verplaatst naar het hoofdgebouw en in een bunker geplaatst.
 
Daarna is de organisatie snel gegroeid door eigen groei en de overname van vele bedrijven. Tussen 1984 en 2002 is bijna elke 2 à 3 jaar wel een bedrijf toegevoegd aan de organisatie. In 2003 is het bedrijf overgenomen door UTC en de naam gewijzigd naar Chubb Security. In 2005 zijn zusterbedrijven Chubb Security en Chubb Flamecontrole samengevoegd en in 2007 heeft UTC Initial Varel gekocht. Met deze samenvoeging werd de naam gewijzigd naar Chubb Varel Security.
 
 

Het ontstaan van Varel

In de jaren 60 werd een fabriek voor elektronische apparatuur opgericht: VAREL (VARiable ELektronica). Enkele jaren daarna stichtten 6 dealers de Vereniging Varel Alarm Groep (VVAG). Deze fabriek werd na enige tijd overgenomen door Aritech (Amerikaans producent van elektronische beveiligingsapparatuur) om haar producten voor het continent te kunnen assembleren en in de beveiligingsmarkt uit te zetten.
 
De zes dealers namen de naam “Varel” over, de commerciële activiteiten evenals de aanleg van de beveiliginginstallaties en het verlenen van service en het onderhoud aan de systemen. Aritech bleef als producent en verkocht de producten aan de beveiligingsinstallateurs.
 
Eind jaren ’70 richtte de dealers een eigen alarmcentrale op onder de naam Alarmgroep Meldnet BV te Eindhoven. Op deze alarmcentrale konden zowel eigen klanten als relaties van zelfstandige installateurs zich aansluiten.
 
Het dealernet werd uitgebreid tot 12 leden (zelfstandige installateurs). Hierdoor ontstond een landelijk netwerk van vestigingen. Nadat vanuit de markt (landelijk opererende klanten) de wens ontstond tot het hebben van één gesprekspartner, werd door de leden het centraal coördinatiecentrum Varel Alarm Groep B.V. (VAG) opgericht. Vanuit hier werden uniforme afspraken gemaakt over marketingstrategie, productinnovatie, in- en verkoopvoorwaarden, technische ondersteuning, centrale inkoopvoorwaarden, etc. De 12 leden behielden lang hun eigen imago (bedrijfsnaam) in hun regio. Pas in 1982 vonden de naamswijzigingen plaats naar bijvoorbeeld Varel Utrecht, Varel Enschede, Varel Groningen.
 
Ter zekerheidstelling van de te ontvangen meldingen bij calamiteiten, werd een tweede (schaduw)alarmcentrale opgericht. Vanuit hier werden tevens diverse servicediensten aangeboden zoals het op afstand openen en sluiten van bruggen, het op afstand bewaken van koel- en cv-installaties, het meekijken met aanwezige camera’s na een alarmmelding etc. Deze centrale verhuisde later naar een nieuwe locatie in Oss.
 
Eind jaren ‘80 neemt BET Plc de Varel Alarm Groep (de 12 vestigingen) over om het in 1996 weer te verkopen aan Rentokil Initial Plc. Hierdoor ontstond de naamswijziging naar Initial Varel Security bv.
 
In 2007 is Initial Varel door UTC gekocht en werd de organisatie samengevoegd met de zustermaatschappij Chubb Security. Het hoofdkantoor van deze nieuwe organisatie kwam in Amsterdam te staan en de alarmcentrales zijn geïntegreerd in de bestaande centrales.
 
 

Integratie

Door de integratie tussen Ajax-Chubb Brandbeveiliging B.V. en Chubb Varel Security B.V. werd de organisatie Ajax Chubb Varel in 2010 een feit.
 
 

Heden – 21 maart 2014

Omdat de integratie al weer enige tijd achter ons ligt en wij in de markt als één Fire & Security bedrijf opereren, werd het tijd om ook met één nieuwe, sterke naam naar buiten treden; Chubb Fire & Security.
 
Als onderdeel van United Technologies Company (UTC) is Chubb wereldwijd hét toonaangevende bedrijf op het gebied van Fire & Security. Door het leveren van innovatieve beveiligingsoplossingen helpt Chubb in meer dan 71 landen mee aan het creëren van een veilige en beveiligde woon- en werkomgeving.
 
Net als onze collega’s in alle andere landen hebben gedaan, zullen ook wij de naam Chubb Fire & Security, in de komende jaren laten uitgroeien tot de meest toonaangevende naam op het gebied van brand- en elektronische beveiligingsoplossingen in Nederland.
 

ContactUs

Neem contact op

Heeft u nog vragen?
Neem contact met ons op.